sâmbătă, 22 iunie 2013

Cum editez Hărțile Google (Partea 2) - Puncte de interes


Înainte de a adăuga ceva pe hartă este bine să știm că există un set de reguli și restricții în privința tipului de locații ce pot fi adăugate. Pe scurt, POI adăugat trebuie să aibă o locație fixă, să funcționeze legal, să fie permanent și să fie deschis publicului. De exemplu locul de desfășurare al unui festival nu se poate adăuga pentru că nu este permanent. Nu se pot adăuga proprietățile private, casa unei celebrități sau casa dumneavoastră, afaceri care se desfășoară doar online.

Chiar dacă instinctul este de a începe cu adăugarea unei locații pe care o cunoaștem, este important să căutăm înainte pentru a ne asigura că locația nu este deja pe hartă. De-a lungul timpului Google a adunat în bazele de date un număr impresionant de firme din surse externe. În general, dacă o firmă are mai mult de un an vechime este foarte probabil să fie deja pe hartă. Totuși, aceste informații preluate la grămadă nu au toate datele corecte și de cele mai multe ori ajung să fie amplasate în centrul localității sau la mijlocul străzii unde își au adresa.

Căutarea

Poziționăm harta astfel încât să vedem localitatea sau zona în care este locația care ne interesează. Apoi scriem numele în bara de căutare. Pentru a sări peste etapa de poziționare putem adăuga direct la căutare "near nume localitate". Iată un exemplu de căutare după "oficiu poștal near Ploiești".

Modificarea

Dacă am găsit printre rezultatele căutării locația care ne interesează o putem modifica. Pentru asta dăm click pe 'Edit' și selectăm 'Edit this place' din meniul care apare.
Cei care au citit partea 1 a acestui ghid au observat deja că simbolul folosit pentru litera ș este greșit. Vom vedea cum îl corectăm în scurt timp.

Adăugarea

În cazul în care locația nu există pe hartă o putem adăuga din meniul de sus.
Urmează selectarea unei categorii adecvate din lista de peste 2000 de categorii și introducerea numelui. Se poate trece la următorul pas doar cu categoria completată.

Completarea informațiilor

Fie că modificăm un POI sau adăugăm unul nou, interfața este aceeași. În meniul din partea stângă apar mai mule subgrupuri de informații pe care le putem completa. Cu cât completăm mai multe date corect, cu atât cresc șansele ca editarea noastră să fie publicată.

Primul subgrup este numele. Se pot adăuga unul sau mai multe nume.
În cazul oficiului poștal selectat mai devreme sunt necesare corectări. Am scris numele în limba română cu diacritice, și cu majusculă la începutul cuvintelor. Am șters numele în limba engleză pentru că nu există o denumire cunoscută în limba engleză.
Când completăm numele avem în vedere următoarele aspecte:
  • primul nume se trece cel principal (Primary) în limba română
  • numele principal nu conține ghilimele sau prescurtări (de exemplu fără SC SRL)
  • numele principal conține strict denumirea proprie, fără adresă, categorie sau alte descrieri
  • nu inventăm denumiri - se pot adăuga locații fără nume
  • putem adăuga mai multe nume după cel principal în limba română. Acestea pot fi denumiri cunoscute în alte limbi, numele oficial (cu tot cu SC SRL în cazul firmelor).

Al doilea subgrup este adresa. Aici se completează numărul străzii, se selectează strada, orașul și județul și se completează codul poștal.

Dacă este cazul completăm în prima linie de adresă etajul, numărul camerei sau apartamentului. De asemenea în unele orașe există cartiere care se pot selecta la Sub-locality.

Urmează subgrupul cu datele de contact. Aici se completează numărul de telefon, website-ul și adresa de email. Atenție la website: se acceptă doar pagini web proprii. De exemplu, nu se pune pagina de la o agenție de turism la un hotel; sau nu se completează adrese de wikipedia.

Ajungem la categorie. Categoria principală, prima din listă, se alege dintre cele predefinite. Mai jos se pot adăuga categorii secundare, care pot fi și altele decât cele din listă, dar este de preferat să ne limităm la acelea pentru a facilita căutarea locațiilor după categorie.
Mare atenție la categoria selectată! Există limitări la schimbarea categoriei, în sensul că se pot alege doar alte categorii înrudite. Dacă am ales o categorie neadecvată și ni se cere la moderare să o corectăm este posibil să fim nevoiți să anulăm editarea și să o luăm de la capăt cu introducerea datelor.
Observăm că există multe locații cu categoria Establishment / Point of Interest. Aceasta este o categorie generală, utilizată de programele care preiau locații în masă din alte baze de date. Este indicat să modificăm această categorie, selectând categoria adecvată locației. Astfel utilizatorii hărților vor găsi locația când caută după categorie.

În funcție de categoria locației, pot apărea și următoarele grupuri de informații. Programul de funcționare se poate introduce diferențiat pe zile ale săptămânii și pe mai multe intervale orare în aceeași zi.


Urmează subgrupul pentru clădire / perimetru.
Pentru o locație care se află în întregime în interiorul unei clădiri se selectează prima opțiune. În partea de jos din imagine se observă posibilitatea de a selecta clădirea. Aceasta trebuie să existe în prealabil pe hartă.
Pentru locații care ocupă un spațiu mai mare, cu curte și mai multe clădiri, se selectează a doua opțiune. Va apărea posibilitatea desenării unui poligon care înconjoară curtea. Acest tip este utilizat de obicei pentru școli, spitale și fabrici mari.

După ce am completat toate informațiile pe care le cunoaștem apăsăm save și așteptăm ca editarea să fie moderată. Pe măsură ce căpătați experiență, probabilitatea de a intra în moderare scade.

Acestea sunt elementele generale pe care trebuie să le știm pentru a adăuga sau corecta locații pe hărțile Google. Mai există reguli și convenții specifice pentru anumite categorii de locații. Acestea vor fi prezentate pe blog în perioada următoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu