vineri, 28 iunie 2013

Cum editez Hărțile Google (Partea 4) - Sistemul de moderare


Aplicația care permite editarea hărților este deschisă pentru oricine. Totuși, pentru a asigura integritatea și protecția împotriva vandalizării, modificările trec printr-un proces de moderare. Ca și la editare, oricine poate modera. Se observă însă că opinia utilizatorilor noi contează într-o măsură mult mai mică decât opinia celor experimentați în utilizarea Map Maker.
Am văzut avantajele sistemului, dar există și dezavantaje. Evident, modificările noastre nu ajung imediat pe hartă, ci trebuie să fie aprobate de către alte persoane. De asemenea, o intersecție sau un segment de drum în moderare va bloca editarea pentru toate segmentele de drum adiacente. Pentru un începător majoritatea editărilor vor intra în moderare și duce la un timp de așteptare. Este frustrant mai ales când se dorește aranjarea unei rețele de drumuri, dar trebuie să avem răbdare.

Toate editările proprii aflate în moderare pot fi accesate din meniul 'My Activities', secțiunea 'In review'.
De aici putem aduce modificări editărilor noastre sau putem renunța la ele apăsând pe 'Undo'. În general se evită respingerea editărilor mai puțin bune și se sugerează modificări sau anularea editării apăsând Undo. De aceea este bine să știm cum accesăm editările noastre.

Pentru a spori șansele ca editarea să fie aprobată cât mai repede avem grijă să respectăm regulile de editare și convențiile specifice României. În cazul în care modificările noastre nu au un motiv evident este bine să explicăm ce am făcut. În panoul cu detalii din stânga, ultima subcategorie înainte de butonul save este dedicată comentariilor pentru moderatori.
Este bine să ne facem prieteni printre editori, astfel încât să putem cere moderări direct pe chat. Alternativ, putem să folosim secțiunea cereri de moderare de pe forum. Trebuie să obținem un link direct la modificarea noastră din Map Maker. Pentru asta selectez locația sau strada modificată; apoi dau click pe butonul 'Link to this page' din colțul dreapta-sus. Acesta poate fi independent (dacă aveți un monitor cu rezoluție mare) sau în meniul setări.

Pe final, este bine să știm că unii moderatori au un cuvânt mai greu de spus în publicarea sau respingerea unei editări. Aceștia pot fi identificați după imaginea de lângă nume: G reprezintă un angajat Google, iar R reprezintă un Regional Expert Reviewer (sau Recenzenți experți regionali după traducerea celor de la Google). G sunt de cele mai multe ori din India, iar R sunt români. Google sugerează ca discuțiile pentru moderare să se poarte în limba română, dar dacă intervine un angajat al Google este mai bine să răspundem în engleză ca să nu apară probleme de traducere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu