joi, 20 iunie 2013

Hărțile digitale

Ce este harta digitală?

Probabil că fiecare dintre noi s-a întâlnit de-a lungul timpului atât cu hărți tipărite cât și cu hărți digitale. Chiar dacă ministerul educației se pregătește să introducă manuale digitale, încă se folosesc materialele tipărite și orice elev își aduce aminte de hărțile din atlasul de geografie. Similar, oricine a intrat pe net, înainte de a ajunge la acest blog, a folosit măcar o dată una din hărțile digitale disponibile gratuit.
Să ne gândim acum care sunt diferențele dintre cele două modele. Poate că cea mai evidentă este dimensiunea. Hărțile tipărite au o scară care ne indică ordinul de micșorare al elementelor reale reprezentate pe hartă. Pe de altă parte, varianta digitală este o reprezentare 1:1. Cu alte cuvinte este o bază de date ce conține puncte cu coordonare reale pe planetă. Bineînțeles nu avem spațiu pe ecran să afișăm un teritoriu geografic la dimensiunile sale reale, așa că în final reprezentarea tot ajunge să fie micșorată. Dar ordinul de mărime este variabil și astfel descoperim un alt atribut important: harta dinamică. Putem micșora sau mări zona geografică afișată, putem să controlăm ce categorii de informații sunt afișate și așa mai departe.

Ce hartă să folosesc?

Internetul este plin de pagini care oferă hărți digitale. Unele dintre ele sunt produse autentice, altele sunt copii ale hărților digitale consacrate. Printre cele mai cunoscute hărți digitale online se numără:
În urmă cu câțiva ani aflasem că aceste hărți permit oricui să adauge informații pentru a îmbunătăți harta. Nu aveam nici timp nici motivația să contribui la toate hărțile care există, așa că a apărut firesc întrebarea 'ce hartă să folosesc?' Răspunsul a venit la fel de ușor, ghidându-mă după două metrici: care este cea mai utilizată la nivel internațional? dar la nivel național? Astfel contribuțiile mele urmau să fie de folos mai multor oameni. După câteva căutări pe net am aflat că răspunsul la ambele întrebări era Hărțile Google.

Ce urmează?

În perioada următoare voi continua să scriu ghiduri scurte pentru cei care doresc să contribuie la hărțile Google. Scopul este de a educa cât mai mulți români să contribuie cu editări de calitate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu