miercuri, 18 septembrie 2013

Cum editez Hărțile Google (Partea 8) - Sensul Giratoriu

Reprezentarea unui sens giratoriu în Map Maker nu este tocmai facilă. Ne vom folosi de elemente ajutătoare pentru a realiza o aproximare cât mai bună a unui cerc.

Creare Overlay

Avem nevoie de un cerc pe ecran pentru a ne ghida în desenarea segmentelor de drum. Vom folosi Google Earth pentru a-l crea. Ne poziționăm pe zona unde urmează să desenăm giratoriul. Din meniul de sus selectăm Add -> Image Overlay. În fereastra care se deschide scriem această adresă  https://dl.dropboxusercontent.com/u/20007075/Harti/circle.png în câmpul 'Link'. Pe ecran va apărea cercul roșu. Fără a închide fereastra (o mutăm la marginea ecranului să nu ne încurce), aranjăm cercul peste imaginea din satelit manipulând marcajele verzi. Pentru a muta executăm drag pe semnul + din mijloc. Pentru a mări sau micșora executăm Shift + drag pe unul din colțuri.
Când am terminat apăsăm Enter sau OK pe fereastra cu linkul. Apoi identificăm cercul în panoul Places din stânga și salvam în fișier kmz.


Publicare Fișier

Fișierul kmz trebuie încărcat pe un server web, ca Dropbox. Copiem link-ul public către fișier. Îl vom folosi în Map Maker pentru a afișa cercul în poziția salvată.

Overlay în Map Maker

Accesăm meniul Labs de la rotița cu setări. Acolo selectăm Enable la Overlays. În partea dreaptă a ecranului va apărea un buton Overlays ca cel din figura de mai jos. Apăsăm pe Manage Overlays și introducem adresa fișierului kmz, apoi apăsăm Add și OK.

Pregătirea zonei

Urmează un pas mai complex de modificare și adăugare de segmente care intră în giratoriu. Consider că articolele precedente despre drumuri oferă toate cunoștințele necesare, așa că nu o să intru în detalii. Asigurați-vă că segmentele au adresa completată corect pentru a evita intrarea la moderare. La final arată ca în imaginea de mai jos.
Atenție: este important ca fiecare segment să fie legat de giratoriu la o intersecție separată. Din acest motiv am făcut cercul mai larg, ca să am loc pentru toate intersecțiile.

Se poate opta pentru o variantă mai simplă de legare a străzii direct cu un singur segment pentru ambele sensuri, sau se poate folosi varianta mai complexă cu câte un segment separat pe fiecare sens de mers. Ambele funcționează la fel de bine pentru indicații de navigație.

Desenarea cercului

Folosim zoom-ul maxim posibil. De multe ori acesta este accesibil doar pe harta vectorială, fără imagini din satelit. Oricum nu avem nevoie de acestea pentru că desenăm pe cerc. Creăm un segment nou între oricare două intersecții, fără a extinde rute deja existente (creăm o rută nouă 'Unnamed').
Continuăm să adaugăm segmente de drum noi între intersecții, extinzând ruta 'Unnamed' deja creată.

Deoarece extinderea unei rute nu păstrează corect toate atributele o să le completăm la final pentru toate segmentele giratoriului odată. Pentru asta utilizăm unealta de selectare a mai multor segmente.
Prioritatea se alege în funcție de prioritatea maximă a drumurilor legate de giratoriu. Limita de viteză  în oraș este 50, dar în unele cazuri există indicatoare de limitare a vitezei la 30.

Restricții de viraj

În cazul în care am folosit varianta cu segmente separate pe fiecare sens mai trebuie să corectăm restricțiile de viraj.
La intersecția unde se împarte drumul trebuie să interzicem întoarcerea de pe segmentul de ieșire pe cel de intrare în giratoriu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu